SAĞLIK

Türk bilim insanları geliştirdi: Neefesten teşhis edilebilecek

Dünyada bir ilk olan Türk bilim adamlarının geliştirdiği elektronik burun sayesinde kalp hastalıkları nefes yoluyla teşhis edilebiliyor. Detaylar haberimizde…

Türk bilim insanlarında çığı açacak bir buluş daha geldi. İşte detaylar…

hülya

DÜNYADA BİR İLK! TÜRK BİLİM İNSANLARI GELİŞTİRDİ… O HASTALIKLARI NEFESTEN TEŞHİS EDİYOR

Dünyada bir ilk olan Türk bilim adamlarının geliştirdiği elektronik burun sayesinde kalp hastalıkları nefes yoluyla teşhis edilebiliyor. Bahsi geçen çalışmada; Herkese 10 litrelik tek kullanımlık steril poşetler ve ağızlıklar dağıtıldı ve herkes derin bir nefes aldı. Daha sonra nefes, dahili bir gaz sensörüne sahip elektronik bir burun aracılığıyla bir bilgisayara veri olarak kaydedilir. Çalışmada nefesin %97,19 doğrulukla izole edildiği sonucuna varıldı.

Yönetmenliğini Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bilgehan Tozlu üstleniyor. Dr. Önder Aydemir ve Dr. Öğr. Üyesi Cemaleddin Şimşek’in de araştırmacı olarak katıldığı çalışmada, oluşturulan elektronik burun kullanılarak kalp hastalıklarının teşhisinde yüzde 97 başarı elde edildi. Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde elektronik burun kullanılarak yapılan hastalık teşhis çalışmalarında olumlu sonuçlar alındı. Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Karavelioğlu koordinatörlüğünde çalışma, kardiyoloji kliniğine kayıtlı hastaların ve sağlıklı kişilerin solunum hızları ölçülerek gerçekleştirildi.

DÜNYADA İLK! KALP HASTALIKLARI NEFESTEN TEŞHİS EDİLİYOR

Bu çalışmaya katılan gönüllüler kendilerine sağlanan steril tek kullanımlık 10 litrelik poşetleri steril ağızlık ile üfleyerek nefesle doldurdular. Bu torbalarda nefes alıp vermek, içinde gaz sensörü bulunan elektronik bir burun aracılığıyla bilgisayara veri olarak kaydediliyor.

362 NEFES ÖRNEĞİ ALINDI

Çalışmada 81 katılımcıdan toplam 362 nefes örneği toplanarak geliştirilen sisteme yüklendi. Çalışmanın sonuçları, kalp krizi geçirmiş ve yoğun bakımda bulunan kişilerin nefes alma oranlarının, kalp damar tıkanıklığı olan veya kalp hastalığı olmayan kişilerden %97,19 doğrulukla ayrıldığını ortaya çıkardı. Aynı çalışmada kalp damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı olmayan kişilerin nefes alıp vermesi %81,48 doğrulukla tespit edildi. Sistemin cihaz haline getirilip devreye alınması için 2019 yılında patent başvurusu yapılan cihazın patenti 2022 yılında alındı.

Ayrıca bu araştırma uluslararası saygın bir dergide makale olarak yayımlandı. Kalp hastalıklarını nefes yoluyla teşhis edebilen elektronik burun cihazı ilk kez Hitit Üniversitesi’nin düzenlediği Bilim ve Teknoloji Fuarı’nda görücüye çıktı.

Öğretim Üyesi Dr. Bilgehan Tozlu elektronik burun cihazı hakkında bilgi verdi. Bilgehan Tozlu, dünya çapında elektronik burunlar kullanılarak hastalık araştırmalarının yapıldığını ve günümüzde özellikle elektronik burunlar sayesinde kanserlerin tespit edilebildiğini söyledi.

“SAĞLIKLI İNSANLARIN NEFESLERİNİ YÜZDE 97 DOĞRULUKLA AYIRABİLDİ”

Bu alanda çalışmaların bulunduğunu belirten Dr. Bilgehan Tozlu, şunları söyledi: “Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde Prof. Dr. Yusuf Karavelioğlu’nun koordinatörlüğünde 2015 yılında solunum yolu kalp hastalıklarının tespiti konusunda bir çalışma başlattık. 2018-2019’da sonuçlarını görmeye başladık. Kalp krizi geçiren hastaların nefeslerini sağlıklı insanlardan %97’ye varan doğrulukla ayırt edebiliyor. Bir kez daha emboli ve kalp yetmezliği vakalarında sağlıklı insanların solunum hızını diğer hastaların solunum hızından çok doğru bir şekilde ayırt edebildik. 2019 yılında bunun patentini aldık. 2022 yılında da patentimizi aldık. Biz bu sistemi tıbbi cihaz olarak üretmeyi tercih ettik. Bu projeye Hitit Üniversitesi’nde başladık” dedi.

 Hitit Üniversitesi’nin düzenlediği Bilim ve Teknoloji Festivali’nde sergilenen elektronik burun, misafirlerden yoğun ilgi gördü.

Başa dön tuşu