SAĞLIK

Bardağınızdaki düşmandan haberiniz yok! Bu suları asla satın almayın: Bağırsak sistemini yerle bir ediyor

Su tüketmek, insan vücudunun temel yaşam kaynağıdır. Kozmotik dengeyi kurmak için günlük yeteri kadar su tüketmenin önemi çok büyüktür. Ancak, içme suyundaki nitrat düzeylerinin bağırsak kanseri riskini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Uğur Coşkun, hepimizin tükettiği içme suyuyla ilgili tehlikeyi anlattı. İşte, Coşkun’un o analizi…

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun içme suyu içindeki nitrat düzeyinin bağırsak kanseri riskini artırdığını anlattığı bir analizi olduğunu söyleyerek, Environmental Research adlı dergide Jayne Richards ve arkadaşlarının yayınladığı analizde ülkelerinde yaşanan bağırsak kanseri vakalarının %3,26’sının su kaynaklarında çoğalan nitrat düzeyiyle ilgili olduğunu belirtti.

 AZOTLU GÜBRELER NİTRATIN BİRİKMESİNE NEDEN OLUYOR!

Araştırmacılar tarafından yapılan analizlerde her sene yüz bağırsak kanserinin içme suyuna çok miktarda nitrat karışması sonucunda geliştiğini hesapladıklarını söyleyen Coşkun, “Tarım alanlarındaki kimyasal gübreler, tarım ilaçları ve yine hayvancılık alanları yer altı kaynak sularının kirlenmesine neden olabiliyor. Özellikle azotlu gübreler toprak ile suda nitratın birikmesine neden oluyor. Vücutta artış gösteren nitrat düzeyi eğer insan vücudunda ki iç kaynaklarda ki ve besinlerle alınan antioksidanlar ile dengelenmediğinde kanserojen olan N-nitrozo bileşiklerine dönüşüyor ve böylece kanser riski artıyor.” sözlerini kullandı.

 İÇME SUYUNDA NİTRAT

İşlenmiş et ürünlerinin aşırı tüketiminde içeriğindeki nitrat bileşenlerinden dolayı kanser ile ilişiğinin olacağına dair kuvvetli şüpheleri olduğunu söyleyen Coşkun, “Tükettiğimiz su içinde artan nitrat düzeyi kanser bakımından ilave bir risk olabilir. Türkiye’de içme sularındaki nitrat düzeyi belirli zamanlarda kontrol ediliyor ve nitrat fazlalığıyla alakalı bu zamana dek bir sorun bildirilmedi. Ancak, özellikle kimyasal gübrelemenin git gide artış gösterdiği bu zamanda içme suyu kaynaklarındaki nitrat düzeyinin daha yakın kontrol edilmesi iyi olacaktır.” dedi.

Başa dön tuşu