SAĞLIK

Strep A nedir? Sağlık Bakanlığı duyurdu! Aman dikkat

Sağlık Bakanlığı’ndan son dakika uyarısı geldi. Strep A virüsü nedir? Strep A belirtileri nelerdir? Strep A’ya yakalanan hastalar ne yapmalı? İşte tüm detaylar…

Sağlık Bakanlığı, Strep-A enfeksiyonu hakkında uyarıda bulunarak, hastalığın neden olduğu belirtileri, bulaşma yollarını ve önlem alınması gerekenleri açıkladı. 

STREP A BAKTERİSİ İLE İLGİLİ SAĞLIK BAKANLIĞI UYARISI 

Sağlık Bakanlığı son dakikada önemli bir uyarı yayımladı. Ancak bu sefer durum koronavirüs ile alakalı değil. Beta adı ile bilinen Strep A bakterisine ilişkin uyarı mevcut. Strep-A bakterisi, nadir olarak ciddi ve hayatı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabiliyor. 

 

Strep a

 

ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ OLMADAN EVDEN ÇIKMAYIN

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan duyuruda, hasta kişilerin antibiyotik tedavisinin 24’üncü saati tamamlanana kadar işe ya da okula gitmemesi gerektiğini belirtildi. Konuya ilişkin açıklamada, son dönemlerde Dünya genelinde Strep-A enfeksiyonunda belirgin artışlar meydana geldiği ve özellikle Avrupa ülkelerinden ölümle sonuçlanan vakaların bildirildiği ifade edildi. Strep-A, hasta kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra elleri yıkamadan ağız, burun veya göz temasıyla bulaşabiliyor. Ayrıca, derideki enfekte yaralara doğrudan temasla da hastalığın bulaşma ihtimali bulunuyor. 

 

BELİRTİLERİ DUYURULDU! BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT EDİN

Strep A boğaz enfeksiyonunun belirtileri aniden başlayan ateş, boğaz ağrısı, boyun lenf bezlerindeki büyüme ve ağrı, baş ağrısı ve halsizliktir. Enfeksiyonun ilerlemeden erken dönemde tedavi edilmesi hastalığın ağır tablo oluşturma riskini azaltır. Antibiyotik tedavisi alan hastalar 24 saat sonra artık bulaşıcı olmazlar. Bu nedenle, hekimin önerisi doğrultusunda ve süresinde antibiyotik kullanılması önerilir. Tedavisi alan kişiler 24 saat sonra okula, işe veya kreşe gitmemelidir. Enfeksiyonun önlenmesi için ellerin sık sık sabun ve su ile yıkanması, kişisel eşyaların ortak kullanılmaması, öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun mendille kapatılması gibi tedbirler alınmalıdır. Ayrıca aşı takvimi kontrol edilmeli ve eksik aşılar tamamlanmalıdır.

Başa dön tuşu