GÜNDEM

EYT’den emekli olanlara müjdeli haber! Bunu yapanların maaşı 638 TL zamlanacak! İşte o kritik detay

EYT yasasıyla birlikte emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar merakla ek ödemeleri araştırmaya başladı. Peki emekli vatandaşların maaşları ne kadar olacak? Tüm detaylar haberimizde.

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren EYT yasası sonrasında binlerce vatandaş emeklilik başvurusu yapmaya başladı. Emekli olma hakkı kazanan vatandaşlar emeklilik maaşları ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor. EYT sonrası emekli maaşları ve ödemeleri ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EYT SONRASI EMEKLİ VATANDAŞIN ÖDEMELERİ

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte milyonlarca vatandaş emeklilik hakkı kazandı ve SGK önlerinde oluşan uzun kuyruklarla binlerce vatandaş emeklilik başvurularına başladı. Son gelen haberlere göre emekli olan ancak aynı yerde çalışmaya devam edecek emekli vatandaşların maaşları 638 TL artıp 9 bin 145 TL olarak verilecek. EYT ile emekli olma hakkı kazanan EYT’li vatandaşın sigorta primi ve işçi payı azalacağı için maaş artışı yaşanacağı konuşuluyor. Asgari ücretle çalışmaya devam eden emekli vatandaş 9 bin 145 TL maaş alacak. Maaşlardan kesilen yüzde 15 primin yüzde 1 kısmı işsizlik sigorta primi olarak kesiliyor. Emekli işçi olan vatandaştan ise yüzde 7.5 miktarında sosyal güvenlik destek primi kesildiği biliniyor ancak işçiden işsizlik sigortası kesintisi olmuyor. Bu sebeple işçi bir vatandaşın maaşından 1.501.2 TL prim kesiliyor ve 10 bin 8 TL olan maaş 8.506.8 TL olarak maaş alınıyor. Emekli olan ve asgari ücretle çalışmaya devam edecek işçinin maaşından 750.6 TL prim kesilecek ve maaşı 9.144.81 TL olarak yatacak. Yani asgari ücretle çalışan emekli vatandaş 638 TL zam almış olacak. Bu durum ise iş veren insana yansımayacak. İş veren vatandaşlar için brüt maaşın 10 bin 8 TL’nin altına düşemeyeceği için SGK’ya işçi için düşük prim aktararak işçiye daha yüksek maaş ödemiş olacaklar. EYT yasası sonrasında Mart ayında emeklilik başvurusu yapan vatandaşlar ilk emekli maaşlarını 17 Nisan ve 26 Nisan arasında, Bağ Kurlu emekli olan vatandaş ise 25 Nisan ve 28 Nisan arasında ilk emeklilik maaşlarını alacak.

EYT İle Emekli Olan Vatandaşlar Daha Yüksek Maaş Alacak

MAĞDURİYET DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL

SGK tarafından da emekli vatandaş için açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yapılan açıklamaya göre 23 Mayıs 2002 tarihinden itibaren 3 seneden az hizmet eden Emekli Sandığı ve Bağ Kur’a bağlı çalışan vatandaşları kapsamadığı ve bu çalışanların mağdur edildiği ile ilgili iddiaların gerçek olmadığı ve bu vatandaşların da EYT yasası kapsamında değerlendirildiği açıklandı. EYT yasasının yürürlüğe girmesinden sonra ilk günden itibaren 700 bin vatandaş emeklilik başvurusu yaptı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofis Başkanı Ali Taha Koç Mart ayı içinde hangi gün olursa olsun başvuru yapan vatandaşın emeklilik hak tarihinin 1 Nisan olduğunu belirtti. Aynı zamanda SGK önlerinde oluşan uzun kuyrukların paniğe sebep vermemesini, 2 milyon 250 bin kişinin beklediğini, ilk 4 günde 700 bin kişinin başvuru yaptığını ama daha vakit olduğunu belirtti. Aynı zamanda vatandaş başvuru işlemlerini e-Devlet sistemine giriş yaparak yapabiliyor. Artık insanların kuruma giderek uzun saatler beklemesine gerek kalmıyor ve istedikleri saatte e-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapabiliyorlar. E-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapan vatandaşın başvurusu ile ilgili durum kısa mesaj yoluyla vatandaşa bildiriliyor ve başvuru yaptığını kanıtlayan belge de yine e-Devlet sisteminden çıkabiliyor. Bu yüzden vatandaşların panik olmadan SGK önlerinde evrak almak için saatlerce beklemesine gerek kalmıyor. Başvurular hem SGK yükünü azaltmak hem de vatandaşın vaktini verimli kullanması için e-Devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. 

Başa dön tuşu