DÜNYA

Bear Grylls açıkladı: Vegan beslenmek sağlığımı bozdu

Her geçen gün vegan beslenme daha popüler hale geliyor ve bu beslenmeye duyulan ilgi de herhangi bir yavaşlama belirtisi yok. Dünyada bir çok ünlü isimin vegan beslenmeye ilgi duyduğunu vegan beslenme yaptığı hatta bu beslenme biçimine övgüler yağdırdığı biliniyor. Yakın zamana kadar Bear Grylls’de bunlardan biriydi.

Dünyada bir çok ünlü isimin vegan beslenmeye ilgi duyduğunu vegan beslenme yaptığı hatta bu beslenme biçimine övgüler yağdırdığı biliniyor. Yakın zamana kadar Bear Grylls’de bunlardan biriydi. Av gezileri ve toprakla iç içe yaşamasıyla tanınan açık hava maceraperesti, ilk aklınıza gelen vegan olmayabilir; ancak kendisi çok uzun zamandır vegan.

Bear Grylls GQ dergisine şunları söyledi: “Yıllarca vegan yaşam tarzının büyük bir savunucusuydum ve bu konuda bir kitap yazdım, ancak sağlığım bozuldu” dedi. “Birkaç yıl önce Covid’e yakalandığımda, sağlıklı olduğunu düşündüğüm şeyleri – çiğ meyve suyu, sebze – iki katına çıkardım ve böbreklerim çok ağrımaya başladı, neredeyse böbrek taşı olacaktım.” “Daha fazla araştırma yaptıkça, çiğ sebzelerin sizin için gerçekten iyi olmadığını fark ettim. Kaliteli otla beslenmiş biftek ve ciğer eklemeye başladım. Öğle yemeğim et, yumurta ve süt ürünleri, bolca tereyağı ve meyveden oluşuyor.”

Bear Grylls

Çiğ sebzeler gerçekten kötü mü?

Çiğ gıdalarla beslenen pek çok kişi gaz, kabızlık, şişkinlik, uykusuzluk, cilt kuruluğu, canlılıkta azalma, üşüme ve libido düşüklüğü gibi sorunlar yaşayabiliyor. Çiğ gıdalar öncelikle soğuk, kuru, hafif ve pürüzlüdür – bu nedenle bunlardan çok fazla yemek sindirimimizin ne kadar iyi çalıştığı üzerinde ekstra baskı yaratır. Bu da besinlerin zayıf emilimine, dokularımızın beslenememesine ve vücudumuzda dengesizliklere yol açar. Yine de meyve ve sebzelerinizi çiğ yemek bazen daha sağlıklı bir seçenektir. Örneğin, domatesleri sadece iki dakika pişirmek C vitamini içeriğini yüzde 10 oranında azaltmaktadır. Ancak havuç ve kuşkonmaz gibi pişirildiklerinde sağlık açısından faydalı olan bazı sebzeler de vardır. Bunları ısıtmak, vücudumuzun gıdaların antioksidanlarından faydalanmasını kolaylaştırır. Aynı şey domateslerin pişirilmesi için de söylenebilir: domateslerin pişirilmesi bitki hücre duvarlarının parçalanmasına yardımcı olarak antioksidan likopeni daha kolay emmemizi sağlar.

Başa dön tuşu