TEKNOLOJİ

ABD’den korkutan yapay zeka raporu

ABD, yapay zekanın risklerinin olduğu rapor hazırladı. Rapora göre yapar zeka ileri zamanlarda insanlığı yok edebilecek bir tehdit unsuru olduğu ortaya çıktı. İşte detaylar.

ABD hükümeti yapay zekanın risklerine ilişkin bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapora göre yapay zeka önümüzdeki yıllarda insanlığın yok olmasına bile yol açabilecek bir tehdit haline gelebilir. Raporda bu risklerin neler olabileceği ve bunlara karşı ne gibi önlemlerin alınabileceği anlatılıyor.

yapay zeka

Yapay zeka teknolojisi son yıllarda beklenenden daha hızlı gelişti. Peki bu hızlı gelişme gelecekte insanlığı tehdit edebilir mi? Uzmanlar bunun mümkün olduğunu söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı da bu riskleri ve bunlara karşı alınabilecek önlemleri ortaya koyan 247 sayfalık bir rapor hazırladı. “Gelişmiş Yapay Zekada Güvenliği Artırmaya Yönelik Eylem Planı” başlıklı raporun üzerinde bir yıldan fazla bir süredir çalışılıyor.

Bu süre zarfında OpenAI, Google DeepMind ve Meta gibi önde gelen yapay zeka şirketlerinden uzmanlar ve güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere 200’den fazla kişiyle röportaj yapıldı. Karamsar bir tablo ortaya çıktı.

Gladstone’un Al şirketi tarafından hazırlanan ve Pazartesi günü yayınlanan bir rapor, yapay zekanın insan ırkını yok oluşa sürükleme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu. Raporda, hükümetin bu ulusal güvenlik risklerine karşı hızlı ve kararlı davranması gerektiği vurgulanıyor.

yapay zeka

Bazı uzmanlar önümüzdeki beş yıl içinde genel yapay zekaya ulaşılacağına inanıyor. Yapay zeka, bir yapay zeka sisteminin neredeyse her alanda insandan üstün hale gelmesiyle muhtemelen ulaşılacak aşama olarak tanımlanıyor.

Raporun tavsiyelerinden biri, diğer hususların yanı sıra, ABD Kongresi’nin belirli bir işlem gücünün üzerindeki yapay zeka modellerini kullanmasının yasaklanmasını da içeriyor. Muhtemelen teknolojik gelişme konusunda şirketler arasındaki rekabeti de azaltabilir.

Yapay zekanın babası olarak bilinen Geoffrey Hinton, Google’daki işinden ayrıldıktan sonra yapay zekanın önümüzdeki 30 yıl içinde insanlığın yok olmasına neden olma riskinin yüzde 10 olduğunu tahmin etti. Aralarında Hinton’un da bulunduğu bir grup yapay zeka bilimcisi ve uzmanı, “Yapay zeka kaynaklı yok olma riskinin azaltılması küresel bir öncelik olmalıdır” şeklinde bir bildiri yayınladı.

Başa dön tuşu