DÜNYA

Keşif korku yarattı 48 bin yıllık zombi virüsü canlandı

Zombi virüsü 48.500 yıl sonra donmuş toprakta yeniden canlandı.

Zombi virüsü 48.500 yıl sonra donmuş toprakta yeniden canlandı.

Bilim insanları yaklaşık 50.000 yıldır Sibirya permafrostunda hapsolmuş bir virüsü yeniden canlandırarak küresel ısınmanın eski patojenlerin serbest kalmasına yol açacağı yönündeki endişeleri daha da güçlendirdi.

Araştırmacılar, mikrobun hala hücreleri enfekte edebilme yeteneğine sahip olmasının, çözülen topraklardan ortaya çıkan  zombi virüslerin tehlikesini vurguladığını söyledi.

50 bin yıllık zombi virüsü

İnsanları enfekte etmiyor

Pandoravirüs olarak bilinen bu virüs sadece tek hücreli organizmaları enfekte ediyor ve insanlar için bir tehdit oluşturmuyor. Yakutistan’daki bir göl yatağının altında 48.500 yıldır hapsolmuş olan bu virüs, şimdiye kadar bulunan en eski “canlı” virüs olma özelliğini de taşıyor.

Aix-Marseille Üniversitesi’nden Profesör Jean-Michel Claverie ve meslektaşları, kuzey yarımküredeki toprakların beşte birinin kalıcı olarak donmuş toprakla kaplı olduğunu söylüyor. Bu keşif küresel ısınmayla birlikte tarih öncesi dönemlerden pek çok tehlikeli virüs türünün serbest kalarak insanlık ve dünya için tehdit oluşturabileceği teorisini desteklemesi sebebiyle ürkütücü bir gelişme olarak değerlendirildi.

Başa dön tuşu