GÜNDEM

SSK SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin ne kadar zam alacağı netlik kazandı! 2023 emeklilerin alacağı maaş tablosu belli oldu

2023 emekli zammı netlik kazandı. Memurların maaşları ile memurların aylıklarının toplu iş sözleşmesinin büyümesine ve enflasyon farkına göre belirlendiği bilinmektedir. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon rakamlarından sonraki beklenen zam miktarı ne kadar olacak? Sorusu ise pek çok kişi tarafından merak içerisinde araştırılmaya başlanmış durumda. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

TÜİK’in Ekim ayı enflasyon göstergelerini açıklamasıyla beraber 4 aylık büyüme oranının ne olduğu gün yüzüne çıktı. SSK ve Bağ-Kur’lular, emekli zamlarında yaşanacak olan son dakika gelişmeleri merakla izliyor. Emeklilerin kayıplarını telafi etme amacıyla yeni senede refahın payının enflasyon üzerinde artırılması planlanıyor. Merkez Bankası’nın tüketici enflasyonu tahmini %65,2’ye çıktı. Merkez bankasının enflasyon tahmini doğru çıkarsa emekliler %16.05 zam alacak.

ENFLASYON RAKAMLARI BELLİ OLDU

Ekim ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) %3,54, yurt içi mal fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) %7,83 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında %85,51, yurt içi üretici fiyatlarında ise %157,69’a ulaştı.

4 AYLIK ZAM ORANI KESİNLİK KAZANDI

Ekim ayı enflasyon göstergelerinin yayınlanmasıyla birlikte 4 aylık artış ortaya çıktı. SSK ve Bağ-Kur’un 4 aylık emekli maaşları %10,84 arttı.

Emekli maaşı artışı Ocak-Temmuz 6 ayı için enflasyon göstergelerine göre belirlenir. Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz-Aralık aylarında 6 aylık, Temmuz-Ocak-Haziran aylarında ise 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacaktır.

EMEKLİ MAAŞI KAÇ LİRA OLACAK?

Haziran Mart’tan sonra; Temmuz-Haziran, Ağustos-Temmuz ve Eylül-Ağustos enflasyon farkları da eklendiğinde TÜİK’e göre enflasyon %6,91 oldu.

Altı aylık enflasyon farkının yarısı kaldı. Kalan 3 ayın enflasyon farkının önceki aylara eklenmesi ve 6,91’e eklenmesi 6 aylık enflasyon farkını veriyor. Enflasyon açığı, kalan üç aylık enflasyon rakamları açıklandığında ortaya çıkar. 2022’nin ilk altı ayı enflasyon farkına göre memurlara %41,69, emeklilere %42,35 zam yapıldı. Enflasyon yüzde 15 olursa emeklilerin en az %15 alacağına inanılıyor.

Başa dön tuşu