DÜNYA

Fransa’da Gerilim Yükseliyor: OHAL Gündemde

Fransa’da başkent Paris ve pek çok kentte akaryakıt zamları sebebiyle 3 haftadır süren eylemler devam ediyor. Hükümet, Olağanüstü Hal ve sokağa çıkma yasağını gündeme aldı.

Fransa’da 3 haftadır akaryakıt zamlarına yönelik eylemler başlatan sarı yelekliler olarak bilinen gruplar, kontrol edilemez hale geldi. Cumhurbaşkanı Macron’a istifa sloganları atan sarı yeleklilere karşın hükümetin eylemcilere karşı bir politika izleme kararı aldığı iddia ediliyor.

Eylemlerin yoğunluğunu artırdığı sırada Cumhurbaşkanı Macron, G-20 zirvesi dolayısıyla Arjantin’deydi. Zirve esnasında döner dönmez güvenlik kabinesini toplayacağını duyuran Macron, eylemciler konusunda Başbakan Edouard Philippe ile görüştü. Yapılan toplantı sonucunda OHAL kararının çıkmadığı açıklandı. Aynı zamanda Philippe’nin eylemcilerle görüşmesi için yetki verildiği öğrenildi.

3 Haftalık Eylemlerin Bilançosu

Fransa İçişleri Bakanlığı, yaşanan protestolara şuana kadar 132 bin kişinin katıldığını belirledi. Eylemler esnasında 263 kişinin yaralandığını açıklayan Bakanlık, 630 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Şuana kadar 2 kişi hayatını kaybederken, 222 güvenlik görevlisi de yaralandı.

Sarı yelekliler olarak bilinen eylemcilerin bir hafta sonra yine Cumartesi günü için eylem çağrısında bulundu. Adalet Bakanı Nicole Belloubet, geçtiğimiz gün düzenlediği basın toplantısında gözaltına alınanlarla ilgili konuştu. Bakan Belloubet, gözaltına alınan eylemcilerin yarısından çoğunun yargılanacağını kaydetti.

Başa dön tuşu