EKONOMİ

Kripto para düzenlemesiyle hapis cezası geliyor

Milyonlarca kripto para yatırımcılarını yakından ilgilendiren düzenlemeye başlanıldı. Kripto varlıklarına ilişkin yasa teklifini meclise sunulması bekleniliyor. Hapis cezası da verilebilir! İşte ayrıntılar.

Milyonlarca kripto para yatırımcısını etkileyen düzenleme için geri sayım başladı. AK Parti, uzun süredir üzerinde çalıştığı kripto varlıklara ilişkin yasa teklifini meclis kuruluna sunmaya hazırlanıyor. Türkiye’de ilk kez kripto varlıklar yasal olarak tanımlanıyor. Yönetmelik 27 maddeden oluşuyor.

kripto

Başkanlığa sunulması planlanıyor. Kripto varlıkların yasal tanımı geliştirilirken sektörde şeffaflığın artırılması yönünde önemli adımlar atılıyor. Kripto varlık alım satım platformları Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisanslıdır. Lisanssız kripto hizmet sağlayıcıları hapis cezasına tabidir.

NTV’nin haberine göre devlet, 27. madde kapsamında kripto varlıkları tanıma arayışında değil ve “garantör” değil.

Dolayısıyla teklifin genel gerekçesinde riskli bir sektör olduğu ve kullanıcılara zarar verme potansiyeli vurgulanıyor.

SPK TARAFINDAN LİSANS

Teklifte bölümle ilgilenen tüm kurum ve kuruluşlar açıkça belirtilir. Böylece kripto varlıklar için gerekli tüm lisanslar Sermaye Piyasası Kurumu’ndan (SPK) alınır ve alanın denetimi SPK’ya bağlıdır.

SPK, kripto varlık ve hakların mülkiyetinin kontrolünden ve düzenlenmesinden sorumludur. Yönetmelik, kripto varlıklara ilişkin mülkiyet sorunlarının özel kişiler arasındaki hukuka tabi olduğunu belirtiyor.

TÜBİTAK, kripto para işlemlerine ilişkin tüm teknik kriterleri belirliyor.

kripto

Düzenlemeye göre, Türkiye’de faaliyet gösteren kripto borsalarının veya hizmet sağlayıcılarının sermaye yapılarını açıkça açıklamaları gerekiyor.

Sağlayıcılar kripto varlıklarını belirli zamanlarda duyurur. Bu tür bildirimler SPK’ya gönderilmekte olup, geç bildirim yapılması durumunda idari para cezası ile cezalandırılmaktadır. Kripto varlıklar hakkında yanıltıcı bilgi verilmesi ve usulsüz işlem yapılması nedeniyle de ağır cezalar uygulanıyor.

HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR

Teklif, lisanssız kripto hizmetlerini 3 ila 5 yıl hapisle cezalandırırken, yabancı kripto paraları zimmete geçirenler 8 ila 14 yıl hapis ve tazminatla cezalandırılıyor.

Başa dön tuşu