SAĞLIK

Granola tüketmek ne kadar sağlıklı?

Granola barlar, yulaf ve kuru meyve ve fındık gibi diğer malzemelerden yapılan mütevazı ve basit bir gıda. Bu kadar basit bir şey oldukça muhteşem bir şeye dönüştü. Kendi versiyonunuzu yapabilir veya bugün mağaza raflarında bulunan yüzlerce çeşitten birini seçebilirsiniz. Peki bu elde taşınabilen atıştırmalık barlar gerçekten sağlıklı mı? Gelin daha yakından bakalım.

 Granola, 1960’lı yıllardan itibaren popülerlik kazanmış bir kahvaltılık gevrek türüdür. Hazır gıda sektöründeki büyümesi büyük ölçüde algılanan besleyici özellikleri sayesinde olmuş olabilir. Sağlık fanatikleri tatlı çıtırtısını ve besleyici içerik listesini sevdiler, ancak yürüyüş ve kamp gibi açık hava maceraları için paketlemenin zor olduğunu gördüler. İnsanlar kendi granola barlarını yapmaya başladı ve General Mills, Nature Valley granolalarını ticari olarak paketlenmiş ilk taşınabilir granola bara dönüştürmenin bir yolunu buldu. Ve işe yaradı. Aslında o kadar işe yaradı ki granola bar endüstrisi hala gelişiyor. Gıda şirketleri yeni barlar piyasaya sürmeye ve tüketicilerin seveceğini düşündükleri lezzetli barlar yaratmak için formüllerini yenilemeye devam ediyor.

Geleneksel granola barlar basit malzemeler içerir; tipik olarak yulaf, ardından bir çeşit tatlandırıcı ve belki de kurutulmuş meyve ve fındık. Zaman geçtikçe, bar oluşturmak için kullanılan tarifler ve teknolojiler çoğaldı. Malzemeler artık tohumlar, fındık tozları, probiyotikler ve prebiyotikler, baharatlar, otlar, çikolata ve daha fazlasını içerebilmektedir. Bazı barlarda hiç yulaf yok, bazılarında ise yumurta akı bulunuyor. Başka bir deyişle, granola bazen eksiktir ve genellikle “protein barları” olarak adlandırılan yeni bir bar kategorisi yaratır. Gerçek bir granola bar bulmak zor olsa da, hala varlar. Bulmanın en iyi yolu etiketi ve içerik listesini okumaktır – “granola” kelimesini içerecek ve yulafı ilk içeriklerden biri olarak listeleyeceklerdir.

granola bar

Sağlıklı bir granola bar nasıl seçilir?

Şeker : Paketin arkasındaki bilgilerine bir göz atın. Özellikle de ilave şekerlere. Piyasadaki birçok granola bar çok fazla ilave şeker içeriyor. Bu yüzden diyetisyenler tarafından doğal olarak meyve ile tatlandırılmış barlar bulmanızı öneriyor. Bu sadece ilave şekeri azaltmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuz için bir bar seçiyorsanız, diğer tatları da takdir etmeyi öğrenmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca bardaki lif içeriğinin artmasına da yardımcı olabilir. Unutmayın, bu bir atıştırmalık, tatlı değil, bu nedenle sınırlı ilave şeker içeren bir bar arayın.

Lif: Çoğu granola bar atıştırmalıktır ve atıştırmalıklar bir sonraki öğüne kadar sizi tok tutmaya yardımcı olacak kadar doyurucu olmalıdır. Bir atıştırmalığın doyuruculuğunu artırmanın en iyi yolu, iyi bir lif kaynağı olduğundan emin olmaktır. Bu nedenle Malkani, en az 2 ila 3 gram lif içeren bir bar seçmenizi öneriyor. 

Protein: Fındık, fındık ezmesi, tohum veya tohum yağı gibi tam gıda protein kaynakları içeren barları tercih edin.

Tam Tahıllar: Çoğu granola barın ana malzemesi yulaftır. Yulaf tam tahıldır, yani herhangi bir besleyici parçayı çıkarmak için işlenmemiştir. Bu, barınızın besleyiciliğini en üst düzeye çıkarır ve lif ve protein içeriğinin artmasına yardımcı olur. Bu nedenle, mümkün olan en iyi beslenmeyi aldığınızdan emin olmak için içerik listesindeki herhangi bir tahılın önünde “bütün” kelimesini kontrol ettiğinizden emin olun.

Granola barlar sağlıklı bir gıda olabilir, ancak sizin için en uygun olanı bulmak için yüzey seviyesinden daha derine inmeniz gerekir. Barınızın ilave şekerleri kontrol altında tutup tutmadığını ve lif ve protein içerip içermediğini belirlemek için beslenme bilgilerine bakın. Tam tahıllar ve fındık ya da tohum gibi tam gıda protein kaynakları içerdiğinden emin olmak için içerik listesini kontrol edin. Son olarak, Saint-Laurent Beaucejour’un önerdiği gibi, sevdiğiniz bir şey olduğundan emin olun!

Başa dön tuşu