EKONOMİ

Asgari ücrete ara zamma ilişkin flaş açıklama

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret ara zamı gelirken son durum araştırılmaya başlandı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç iş dünyasının gündemine dair değerlendirmelerde bulunurken mesai saatlerinin kısaltılması ve gerekli çalışmaları açıkladı.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Enflasyonu aşağıya çekeceksek; hiçbir şeye dokunmadan, hiç kimsenin konfor alanına giriş yapmadan bunu dünyada başaran hiçbir ülke yok. Enflasyonu düşürmenin belli kurallarının olduğunu belirtirken enflasyon düşürmenin yöntemlerini açıkladı. Türkiye’nin Orta vadeli program ile enflasyonla mücadele için kurallar yer alırken 6-8 ay seviyelerinde elde edilerek beklentinin yüzde 100 karşılamasını bildirdi.

Avdagiç, ekonomi üzerine rasyonel bir sürecin olduğuna değinirken bireysel irrasyonel çıkışların genelleme üzerinde hareket ettiğini belirtti. Bakıldığında son 12 aylık enflayson ile beraber son 12 aylık kur değişimi korelasyon olarak dile getiren Avdagiç, kur ile enflasyon arasındaki ilişkide ki dengeleri açıkladı.

ASGARİ ÜCRETTE ÇALIŞMA BAŞLADI

Asgari ücret üzerinde ara zam beklentisi oluşurken asgari ücretin 1 senelik verileriyle beraber bütün iş dünyasının bütçelerine göre ayarladığı belirtildi. Temsil edilen şirketler ve kamunun ortaya koyduğu izlenimle beraber gündemdeki söylemlerle bu sene geçerli olduğuna dair tahminler yapıldı.

asgari ücret düzenlemesi

MESAİ SAATLERİNDE HAREKETLİLİK

İş kanunu üzerinde değerlendirmelerle beraber mesai saatlerinde kısaltma yaşanırken başlıklar altında incelemeler yapıldı. Türkiye’nin iş hayatının katıldığı dünya üzerinde 1 numara olduğu Türk iş dünyasının uzun süre kaldıramayacağını belirten Avdagiç, bütün ülkelerde iş güvencesi açısından başlıklar ele alındı.

İŞVERENİN CEBİNDEN ÇIKAN PARA VE ÇALIŞANA YANSIYAN DİLİMİ

Avdagiç, aylık 100 bin TL brüt maaşlı çalışanın olduğunu oran üzerinde yüzde 55 olarak belirtti. İşverenin cebinden çıkan paranın sadece yüzde 55’i çalışanın eline geçerken bu konu üzerinde düzenlemelere gidildi.

Kayıt dışılığın önlenmesi, çalışanların herhangi bir hak kaybı yaşamamasını ve işverenlerin daha rekabetçi olmasına karşılık Avdagiç, hem çalışan ve ücretler üzerindeki kamu yükünü optimize etmemiz lazım hem de bu 5’li mekanizmayı gözden geçirilmesi gerektiğine dair ifadeler kullanıldı.

Başa dön tuşu