DÜNYA

Bilim insanları şokta: Beyninin yüzde 75’i olmayan adam var gibi yaşıyor!

Bacaklarında uyuşma şikayeti ile doktora giden bir adam beyninin yüzde 50-75 oranında küçüldüğünün tespit edildiğini öğrendi. Doktorların adam üzerinde yaptığı test sonuçları bilim adamlarını araştırmaya sevk etti.

2007 yılında Fransa’nın Marsilya eyaletinde bir grup bilim insanı beyninin çoğunu kaybetmiş fakat normal yaşamına o şekilde devam etmiş bir adamı incelemeye aldılar. Dünyaca ünlü tıp dergisi The Lancet’e konu olan ve küçücük beyni doktorları hayrete düşüren adam duyanları şaşkına çevirdi.

Birleşik Krallık’tan Unilad News’e göre 44 yaşındaki Fransız uyruklu bir kişi sol bacağında uyuşma şikayeti üzerine gittiği hastanede beyninin çoğunu kaybettiğini öğrendi.

“NORMAL BİR HAYAT YAŞIYOR”

Beyninin yüzde 75'i olmayan adam

Araştırma direktörleri Dr. Lionel Feuillet, Henry Dufour ve Jean Pelletier, vakanın kafatasında beyin sıvısının birikmesi nedeniyle beyin materyalinin zamanla azaldığını belirlediler. Doktorlar, adamın hidrosefali adı verilen bir durumdan muzdarip olduğunu keşfettiler. Bu durumun beyinde sıvı birikmesine neden olduğu belirtildi. . Bu hastalık nedeniyle 6 yaşındayken beynine şant takılan adamın beyninden 14 yaşındayken şant çıkarılmış.

Araştırma ekibi, adama IQ testi yaptıktan sonra adamın ortalamanın 75 puan (100) altında olduğunu belirlerken adamın bu orana rağmen yine de normal bir hayat sürdürebildiğini buldular. Bu vaka ile ilgili konuşan Feuillet, sıvı birikmesinin beyin kütlesinde önemli derecede bir azalma meydana getirdiğini doğrulayarak “Bunu ölçmek için yazılım kullanmadık, bu nedenle beyin kaybının tam yüzdesini söyleyemeyiz. Beyni ölçmek zordur. Ama görsel olarak yüzde 50-75 azalma var” diye konuştu.

Bu alanların aslında hareket, hassasiyet, dil, görme, işitme, duygu ve bilişsel işlevleri kontrol ettiğini söyleyen uzmanlar adamın Fransa’da memur olarak çalıştığını ve evli ve iki çocuk babası olan vakanın günlük hayatında herhangi bir aksama yaşamadığını ifade ettiler.

Başa dön tuşu