GÜNDEM

Yüz binlerce mahkum tahliye edilecek! Yeni düzenleme mecliste…

Yüz binlerce mahkumu ilgilendiren infaz düzenlemesi ile bir kereye mahsus olmak üzere mahkumlar affedilecek. Detaylar haberimizde…

Yüzbinlerce mahkum için karar mecliste!

MAHKUMLARIN TAHLİYE EDİLMESİ İLE İLGİLİ YASA MECLİSTE

Bir defaya mahsus olarak on binlerce mahkum tahliye edilecek.

Yargı paketi tamamlandı ve yürürlüğe girmek için TBMM’den geçmeyi bekliyor. Yargı paketi ile birlikte yetkililere “infaz düzenlemesi olacak mı?” soruları yöneltilmeye başladı. 

Cezaevi

GENEL AF OLARAK ÇIKMAYACAK

Çıkması için çalışmaların ilerletildiği af düzenlemesi, genel af olarak çıkmayacak. Covid-19 sebebiyle açık cezaevinde kalan ve izne gönderilen 120 bin mahkumun izin süreleri 31 Temmuz 2023’te bitecek. Ancak pek çok mahkum yıllardır dışarıda sosyal hayata karıştı, meslek edindi ve birçoğu aile kurdu. 

Yeniden cezaevine alınmanın yaratacağı mağduriyetleri gidermek amacıyla izne gönderilen mahkumların bir defaya mahsus olacak şekilde affedilmesi ve 120 bin kişinin tahliye edilmesi için kapsamlı bir af yasasında son aşamaya gelindi. 120 bin mahkumun dışında daha kapsamlı bir genel af yasası hakkında ise yetkililer tarafından net bir açıklama yapılmadı. Yakın bir zamanda Altılı Masa tarafından yapılacak bir toplantıda genel af konusunun görüşüleceği ve genel affın seçimler öncesinde birçok seçmenin oy yönelimini belirleyeceği iddia ediliyor.

 

TÜRKİYE’DE YAPILAN GENEL AFLAR

Türkiye’de genel af yasaları, zaman zaman hükümetler tarafından önerilmekte ve uygulanmaktadır. Bu yasalar, cezaevlerinde yer alan mahkumların belirli bir kısmının affedilmesini amaçlamaktadır

Genel af yasalarının en önemli amacı, cezaevlerindeki yoğun nüfusu azaltmaktır. Cezaevlerinde mevcut olan yoğun nüfus, sağlık açısından risk oluşturmakta ve huzursuzluk yaratmaktadır. Bu nedenle, hükümetler tarafından genel af yasaları önerilmekte ve uygulanmaktadır.

Genel af yasaları aynı zamanda, mahkumların sosyal hayata daha iyi adapte olmalarını sağlamak amacını taşımaktadır. Mahkumların cezaevinden önceki hayatlarına geri dönmeleri ve toplumda yer edinmeleri, genel af yasalarının amaçları arasındadır.

Ayrıca, genel af yasaları, adalet sistemi için de önemlidir. Cezaevlerinde yer alan mahkumların affedilmesi, adalet sistemi için daha hafif bir yük oluşturmaktadır. Bu nedenle, hükümetler tarafından genel af yasaları önerilmekte ve uygulanmaktadır.

Başa dön tuşu