EKONOMİ

Milyonların beklediği haber! Asgari ücrette son viraj! Komisyon toplanıyor! Tüm veriler masaya yatırılacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TÜİK temsilcileri, asgari ücret tespit komitesinin 14 Aralık’taki ikinci toplantısında ekonomik veri ve raporları komite ile paylaşmaya davet ediliyor. Asgari ücretteki bu artış kendisini bekleyen milyonlarca işçiyi etkilediği gibi dolaylı olarak da tüm ülkeyi etkiliyor. Detaylara haberimizden göz atabilirsiniz…

Asgari Ücret Komisyonu’nun 14 Aralık’ta yapacağı ikinci toplantısında, mali bilgiler ve Komisyon ile raporların beklenmesi ve bu kapsamda zam müzakerelerinin çerçevesinin belirlenmesi bekleniyor. 7 milyondan fazla işçi için hem doğrudan hem de dolaylı olarak tüm vatandaşlar için yeni asgari ücret belirleme süreci devam ediyor. İlk görüşmeyi 7 Aralık tarihinde yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önderliğinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 14 Aralık gününde ikinci toplantısını gerçekleştirecek.

Müzakerelerin çerçevesini belirlemesi açısından önemli olan bu toplantıda temel ekonomik bilgiler tartışılacak. Maliye Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin komisyonla ekonomik veri ve raporları paylaşacağı toplantıda taraflarca ilk rakamların açıklanması bekleniyor. Öte yandan kurulda iş bölümünü temsil eden TÜRK-İŞ’in gelir vergisinin işçiler lehine düzenlenmesi ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin toplantıda soru soracağı öğrenildi.

ASGARİ ÜCRET

ANKET AÇIKLANDI

Basına kapalı gerçekleşen ilk toplantıya, İşçi Sendikası Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) genel sekreteri Akansel Koç işveren komitesi başkanlığında gerçekleştirildi. Çalışma komitesi başkanı ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak’tır. Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptırdığı asgari ücrete ilişkin çalışmayı taraflarla paylaşmış, çalışmada işçi veya işveren olmayan farklı mesleklerde çalışan kişilerin ortak bir asgari ücrete sahip olduğu kanaatine varılmıştır.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİR?

Asgari ücret, her biri yasal olarak işçi, işveren ve devletin beş temsilcisinden oluşan 15 kişiden oluşan asgari ücret belirleme komitesi tarafından belirlenir. Aralık ayında komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çerçevesinde genellikle dört kez toplanır. Bakanlıkça atanan üyelerden birinin başkanlığında toplanan komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanır ve kararlarını oy çokluğu ile alır. Oyların eşit dağılması halinde, başkanın partisinin çoğunluğa sahip olduğu kabul edilir.

Bir çalışanın asgari maaşı aylık brüt 6471 lira, vergi ve kesintiler sonrası 5 bin 500 lira net 35 kuruş. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 7603 lira 43 kuruş. Bunun 6471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruş sosyal vergi, 129 lira 42 kuruş işsizlik fonu oluşturmaktadır.

Başa dön tuşu