GÜNDEM

Yargıtay’dan ev sahibi-kiracı anlaşmazlığına emsal karar! Bunu yapan kiracı evden ihtarsız tahliye ediliyor..

Yargıtay, ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları için emsal teşkil eden bir kararın altına imzasını attı. Hukuk Genel Kurulu, “Kiracı ile ev sahibi arasında çeşitli nedenlerle ceza davası açılırsa kiracı dayanılmaz bir hal alır ve tahliye kararı vermesi gerekir” dedi.

Yargıtay, milyonlarca kiracı ve ev sahibini etkileyen bir karara imza attı. Yargıtay kararının ardından kiracılar uyarılmadan evlerinden tahliye edilebileceği ortaya çıktı. Avukat Kansen Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamayla ev sahipleri ve kiracılara önemli tavsiyeler verdi.

YARGITAY’DAN EV SAHİBİ-KİRACI ANLAŞMAZLIĞINA EMSAL KARAR

Yargıtay'dan ev sahibi-kiracı anlaşmazlığına emsal karar! Bunu yapan kiracı evden ihtarsız tahliye ediliyor..

Z.Y.’nin iş yerinde tuhafiyeci olarak çalışan M.A. aynı yerde yine Z.Y.’ye ait olan farklı bir dükkanın tahliyesi sonrası o dükkana geçiş yapmak istedi. Mal sahibi Z.Y. buna katılmadı. M.A. izin olmamasına rağmen haberiszce dükkana taşındı. Z.Y. taşınma olayına itiraz etti ve sonuç olarak taraflar arasında anlaşmazlık doğdu.

Kiracı M.A. ve eşinin hem fiili hem de sözlü saldırılarına maruz kaldığını öne süren Z.Y. İzmir Konak Kaymakamlığı’na başvurarak M.A. ile ve eşinin gerçekleştirdiği eyleminin 818 sayılı Borçlar Kanunu’nda yer alan 256. madde gereği kiralananın açıktan kullanma niteliği taşıdığını iddia etti ve M.A.’nın söz konusu taşınmazdan tahliye edilmesi yönünde bir karar verilmesini talebinde bulundu.

YARGITAY NİHAİ KARARI VERDİ

Yargıtay Genel Kurulu şunları söyledi:

“Sanıklar ayrıca davacılar aleyhine iftira ve iftira suçundan dava açmış, Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sonucunda davacılar hakaret ve iftira suçlarından mahkûmiyet kararı vererek cezaları ertelenmişti. Bu davada, davacı ve davalının, bir ceza mahkemesinin aleyhlerine dava açması nedeniyle kiracılığın ev sahibi için dayanılmaz hale geldiğinden birbirlerine şikayet ettikleri varsayılmaktadır. Hukuk ve Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kiracının tahliyesine ilişkin hüküm koyma kararını bozan TBK’nın 316/3 maddesindeki şartların gerçekleştiği kabul edilerek davanın kabul edilmesi gerekmektedir.”

Başa dön tuşu