GÜNDEM

Dikkat sizinde başınıza gelebilir! Yargıtay, duruşma gününün SMS olarak bildirilmesini tebligat yerine saymadı..

İşçi ve işveren arasındaki bir davada emsal niteliği taşıyan bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi; duruşma tarihinin SMS ile bildirilmesinin tebligat yerine geçmeyeceğine hükmetti.

Bir fabrikada kalfa olarak çalışan bir işçi ekonomik nedenlere dayalı olarak işten çıkarılınca İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Davacı işçi, sanık olarak görülen işverenden tazminat ihbarname ve çok sayıda ücretin tahsili talebinde bulundu.

Mahkemede sanık olarak yer alan işveren tüm suçlamaları reddederken mahkeme, davanın açılmamış sayılması gerektiğine karar verdi. Davacı karara itiraz edince Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi.

YARGITAY’DAN EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR

Yargıtay, duruşma gününün SMS olarak bildirilmesini tebligat yerine saymadı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından incelenen dava dosyası hakkında verilen kararda SMS ile tebligatın geçerli olmadığı açıkça belirtildi. Kararda ayrıca adil yargılanma hakkının bilgilendirilme/bildirilme, açıklama yapma, yargı mercileri tarafından incelenme ve kararların gerekçesinin belirlenmesi gibi hususları kapsadığı hatırlatıldı.

Bilgi edinme hakkının, yalnızca yargılamanın özü hakkında tam olarak bilgi sahibi olmayı değil, aynı zamanda hem karşı taraf hem de yargılamaya dahil olan adli makamlar tarafından gerçekleştirilen işlemler hakkında profilin içeriğini içerdiği vurgulandığı Yargıtay kararında “Duruşma tarihi ile tebliğ tarihi arasında makul bir süre olması gerekir. Aksi takdirde tarafların hakları sınırlanır” denildi.

Başa dön tuşu