GÜNDEM

ÖTV matrah düzenlemesinden sonra belli oldu: Otomobil/trafik sigortası primlerine dikkat! Kötü sürücü ceza gibi 13 bin lira ödeyecek..

Trafik ve kasko primlerinde artış devam ederken çok önemli bir detay daha gün yüzüne çıktı. Kazaya karışan veya kusurlu olan sürücüler 13 bin liraya kadar yol sigortası primi ödeyebilirler. Öte yandan ÖTV vergi sisteminden sonra kasko sigorta primlerindeki yaklaşık altı kat artışın hafifleyeceği ancak etkisinin sınırlı kalacağı söyleniyor.

Araç sahipleri için çok önemli düzenlemeler yavaş yavaş hayata geçiyor. Bunlardan en önemlisi trafik sigortası için yeni primlerin belirlenmesidir. Yeni uygulama ile kazasız sürücüler ayrı bir avantaja sahip oluyor ve yüzde 50 indirim alabiliyor. Risk seviyesindeki sürücüler için prim miktarı yüzde 200 artırılır. Sigorta primleri ise sigorta primlerini yaklaşık altı katına çıkaran bir diğer konu. Son tüketim vergisine dayalı düzenlemelerin de otomobil sigortası fiyatlarını etkilemesi bekleniyor.

KASKO VE TRAFİK SİGORTASINDA BÜYÜK DEĞİŞİKLİK

ceza gibi 13 bin lira ödeyecek

Kasko primleri 5-6 kat artarken, zorunlu trafik sigortası 2 katına çıktı. Yılbaşı ile birlikte bu fiyatlar artacaktır. Trafik sigortalarında ise artan araç fiyatları, yükselen döviz kurları, artan yedek parça fiyatları ve yükselen asgari ücret nedeniyle bu oranın yüzde 70’e yaklaşması bekleniyor. Otomobil sigortası talepleri, primleri yüzde 50-100 oranında artırabilir.

Bu konuda vatandaşların zamdan etkilenmemesi için önemli kararlar alındı. Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme Kurumu (SEDDK), yol sigortası primlerinde dinamik kademe sistemine geçildiğini duyurdu. Yeni uygulama 0 çok tehlikeli sürücü ve 8 çok iyi sürücü tanıttı. 5 yıllık kazasız 8. sınıf sürücüye yüzde 50 indirim, 0. sınıf trafik sigortası primine yüzde 200 zam yapılacak. Her adım ayrı ayrı değerlendirilecek.

KÖTÜ SÜRÜCÜ 13 BİN LİRA ÖDEYECEK

Örneğin 4. temel seviyedeki priminiz 4.350 lira civarında ise 0. seviyeye geçtiğinizde yüzde 200 artışla 13 bin lira ödersiniz. Ancak aksi durumda beş yıl içinde kaza yapmamış ve 8. Kademede olan bir sürücü yüzde 50 indirimli 2 bin 100 lira daha düşük prim ödeyecek.

KASKO FİYATLARINA DÜZENLEME GELİYOR

Sektör temsilcileri, aynı uygulamanın fahiş fiyatlı otomobil sigortası primlerine uygulanmasını istiyor. Edinilen bilgiye göre bu tür çalışmalar için hazırlıklar yapılıyor.

Önümüzdeki yıl yüzde 50 ila yüzde 100 artması beklenen kasko fiyatları, ÖTV bazında yapılan düzenlemenin ardından yeni detayları ortaya koydu. Vergi matrahı artışlarının ardından araç fiyatlarının düşmesinin kasko fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Ancak bunun etkisinin sınırlı olduğu söyleniyor.

Başa dön tuşu