SAĞLIK

Kanıtlandı! D Vitamini ömrü uzatıyor

Araştırma, D vitamini eksikliğini erken ölümle ilişkilendirmiştir. Güneş ışığının önemli bir vitamin kaynağı olmasına rağmen, Avustralyalı her üç kişiden birinde hafif, orta ya da şiddetli D vitamini eksikliği görülmektedir.

Araştırma, D vitamini eksikliğini erken ölümle ilişkilendirmiştir. Güneş ışığının önemli bir vitamin kaynağı olmasına rağmen, Avustralyalı her üç kişiden birinde hafif, orta ya da şiddetli D vitamini eksikliği görülmektedir. Güney Avustralya Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma, D vitamini eksikliğinin erken ölümle bağlantılı olduğuna dair ikna edici kanıtlar sunarak, bireylerin sağlıklı D vitamini seviyesi kılavuzlarına uymaları çağrısında bulunuyor. Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlanan araştırma, D vitamini eksikliğinin ciddiyetiyle birlikte ölüm riskinin de arttığını gösterdi.

d vitamini

D vitamini nedir?

D vitamini, kemiklerimizi ve kaslarımızı güçlü ve sağlıklı tutarak sağlığımızı korumamıza yardımcı olan temel bir besin maddesidir. Araştırmanın ilk yazarı ve UniSA’da doktora öğrencisi olan Josh Sutherland, D vitamininin ölümle bağlantılı olmasına rağmen nedensel etkilerinin kanıtlanmasının zor olduğunu belirtiyor.

Sutherland, “Avustralya’da ciddi D vitamini eksikliği dünyanın başka yerlerine göre daha nadir görülse de, sağlık sorunları olanları, yaşlıları ve sağlıklı güneşe maruz kalma ve diyet kaynaklarından yeterli D vitamini almayanları etkileyebilir” diyor.

“Çalışmamız, düşük D vitamini seviyeleri ile ölüm oranı arasındaki bağlantıya dair güçlü kanıtlar sunmaktadır ve bu, solunum hastalıklarına bağlı ölüm oranını da bir sonuç olarak dahil eden türünün ilk çalışmasıdır. Gözlemsel ortamlarda gördüğümüz doğrusal olmayan ilişkileri keşfetmek ve doğrulamak için yeni bir genetik yöntem kullandık ve bu sayede düşük D vitamini durumu ile erken ölüm arasındaki bağlantıya dair güçlü kanıtlar sunabildik.”

Mendelian randomizasyon çalışmasında Birleşik Krallık Biyobankası’ndan alınan 307.601 kayıt değerlendirilmiştir. Düşük D vitamini seviyeleri <25 nmol/L'den az olarak kaydedilmiş ve ortalama konsantrasyon 45,2 nmol/L olarak bulunmuştur. Araştırmacılar, 14 yıllık takip süresi boyunca, ölüm riskinin artan D vitamini konsantrasyonları ile önemli ölçüde azaldığını ve en güçlü etkilerin ciddi eksiklikleri olanlar arasında görüldüğünü tespit etti.

Başa dön tuşu