SAĞLIK

Patates hakkında doğru bilinen yanlışlar: Patates aslında kilo verdiriyor

Yeni yapılan bir araştırmada, yıllardır diyetlerden çıkarılan patatesin aslında masum olduğu ortaya çıktı! Yıllardır söylenenin aksine patatesin diyabet riskini arttırmayacağı ve kilo vermeye yardımcı olacağı söylenenler arasında. Tüm detaylar haberin devamında…

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, patates yemek aslında insanların kilo vermesine yardımcı olabilir. Patatesin aslında önemli besinlerle dolu olduğunu ve sağlıklı bir diyetin parçası olabileceğini ortaya koydu. Kilo vermek isteyenlere uzun zamandır karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan ve nişastalı yiyeceklerden kaçınmaları gerektiği söyleniyordu, çünkü bunlar tip iki diyabet riskini artırıyordu, ancak yeni bulgular bunların aslında bu riski artırmadığını gösteriyor.

patatesPatatesin masumiyetini ortaya çıkaran yeni araştırma

İnsanların, kalori içeriği ne olursa olsun, belirli bir miktar gıda tükettikten sonra kendilerini tok hissetme eğiliminde oldukları ve daha dengeli beslenerek bunun önüne geçilmesi gerektiği tespit edilmiştir. ABD’li araştırmacılara göre, tabağına karbonhidrat açısından zengin ve yoğun olan patates ekleyenler daha hızlı doyacak ve böylece daha sonra daha kalorili yiyeceklerle doymaya çalışmalarını engelleyecektir. İnsanlar tok hissetmek için kalori içeriği ne olursa olsun aynı ağırlıkta yiyecek yeme eğilimindedir.

Araştırmacıların yaptığı açıklamada; ‘Daha ağır ve düşük kalorili yiyecekler yiyerek, tükettiğiniz kalori miktarını kolayca azaltabilirsiniz. Çalışmamızın kilit noktası, öğünlerin porsiyon boyutunu küçültmememiz, ancak patates ekleyerek kalori içeriğini azaltmamızdır. Her katılımcının yemeği kişisel kalori ihtiyaçlarına göre düzenlendi, ancak et içeriğinin bir kısmını patatesle değiştirerek katılımcılar kendilerini daha tok, daha hızlı buldular ve çoğu zaman yemeklerini bitirmediler bile.’

Araştırmacılar ayrıca patatesleri pişirme ve hazırlama yönteminin önemli olduğunu ve kızartma besin değerlerini düşürdüğü için cips, cips veya kızarmış patates yemekten kaçınılması gerektiğini belirttiler.

Başa dön tuşu