SAĞLIK

Fazla kafein tüketmenin öyle etkileri var ki duyunca şaşıracaksınız

Kahve alışkanlığınız ne zaman verimli ve keyifli olmaktan çıkıp riskli ve sağlıksız olmaya başlar? Kafein, ruh halinizi iyileştirmekten tip 2 diyabet riskinizi azaltmaya kadar sağlığa faydaları ile bilinen doğal bir uyarıcıdır. Ancak, çok fazla tüketilmesi vücudunuz için zararlı olabilir.

Kahve, çay veya enerji içeceklerinde olsun, herkes yaygın olarak kafein tüketir. Çoğu insan her sabah fiziksel ve zihinsel olarak hareket etmek için kafeinin uyarıcı etkisine güveniyor. Kafeinli içeceklerin ilave şeker içermediği varsayıldığında, bu mutlaka “kötü” veya sağlıksız bir alışkanlık değildir. Aslında araştırmalar, orta düzeyde kafein tüketiminin uyanıklığı, bilişsel performansı ve ruh halini iyileştirdiğini ve hatta daha uzun yaşamanıza yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak kafein alımı hangi noktada sağlıksız olabilir? Çok fazla kafeinin belirti ve semptomları nelerdir? Ve bir günde ne kadarı çok fazladır?

kahve

Fazla kafein alımı vücudunuzu nasıl etkiler?

Her gün 400 miligrama kadar kafeinin (yaklaşık dört ila beş fincan kahve) sağlıklı bir diyetin parçası olabileceği için tavsiye edilmektedir. Ayrıca bu dozajın çoğu yetişkinde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmadığını da araştırmalarda belirtilmiştir.

Ancak bazı insanlar kafeinin uyarıcı etkilerine karşı daha hassas olabilir. Antidepresanlar ve antikoagülanlar gibi belirli ilaçları kullanıyorsanız, ne kadar kafeinin sizin için güvenli olduğunu öğrenmek için doktorunuzla konuşmalısınız. Ayrıca, Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, hamile olan, emziren veya hamile kalmakta olan kişiler günde 200 miligramdan fazla kafein tüketmemelidir.

kahve

Çok Fazla Kafeinin Belirtileri

400 miligramdan biraz daha fazla kahve tüketmek, Sinirlilik hali, kalp atışını hızlandırır, mide bulantısı, baş ağrıları, sık idrara çıkma, artan susuzluk, uykuya dalamamak, düzensiz kalp atışı, göğüs ağrısı gibi belirtileri vardır. Kafein alımınızı takip etmek yapabileceğiniz en iyi şeydir ve bu da birincil kaynaklardaki kafein miktarına aşina olmayı gerektirir.

Kahvedeki kafein miktarları çekirdek türüne, demleme yöntemine, kavurma ve sertlik veya konsantrasyona bağlı olarak değişebilir. Çay ve soda için de markaya göre biraz değişiklik gösterir.

Başa dön tuşu