SAĞLIK

Bunu duyunca çok şaşıracaksınız: Bu 4 Karbonhidrat zayıflatıyor

Şişkinlik, birçok gastroenterolog ve diyetisyenin özel muayenehanelerinde sürekli karşılaştıkları bir şikayettir. Şişkinlikle yaşayan çoğu insan, sorunlarının altında yatan belirli bir gıda hassasiyetini veya sihirli bir şişkinlik giderici gıda şeklinde gümüş bir mermi çözümünü tanımlamak için sürekli bir arayış içindedir. Tüm bunlarla birlikte, şişkinlik rahatsız edici değilse, normal ve sağlıklı olabilir.

Gerçekte, kişinin şişkinliğinden tek başına sorumlu olan bir gıdayı tespit etmek oldukça nadirdir ve bunu ortadan kaldıran tek bir gıda ilacı bulmak daha da nadirdir. Nadirdir ama imkansız değildir. Çölyak hastalığı söz konusu olduğunda, buğday ve diğer glüten içeren gıdaları ortadan kaldırmak çoğu kişi için kesinlikle şişkinliği giderici bir çözümdür.

Ancak diyet stratejileri yoluyla şişkin karnını en aza indirmek isteyen diğer herkes için cevap genellikle tek bir gıdaya odaklanmak yerine genel beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerde bulunur. Ve yiyeceklerden daha gerçekçi bir beklenti, belirli bir şeyi yemenin zaten şişkin olan bir karnı söndüreceği değil, şişkinlik yaratma veya ağırlaştırma olasılığı daha düşük olan ‘daha güvenli’ yiyeceklerin belirlenmesinin sorunun ortaya çıkmasını önleyebileceğidir.

şişkinlikİşte zayıflatan 4 karbonitrat

1) Tatlı Patates: paleo, keto veya Whole30 gibi düşük karbonhidratlı, tahılsız bir diyet planını benimsedikten kısa bir süre sonra şişkinliğiniz kötüleştiyse, çok iyi bir şirkettesiniz demektir. Birçok insan düşük karbonhidratlı bir diyet uygulamanın bazen kabızlığa yol açabileceğini keşfettiğinde şok olur ve bu kabızlık, gün ilerledikçe artan bir şişkinlik türüyle sonuçlanır ve yatma vaktine kadar onları gazlı hale getirir.

Bazı insanların düşük karbonhidratlı diyetlerde yaşadığı bağırsak düzenindeki beklenmedik kötüleşme, çoğunlukla meyve olmayan meyveler, yulaf ezmesi, fasulye, tatlı patates ve kış kabağı gibi yüksek karbonhidratlı gıdalarda bulunan, nem tutucu ve düzen sağlayıcı türdeki tüm diyet çözünür lif formlarının ortadan kaldırılmasından kaynaklanıyor olabilir. Diyet lifi dengesini düzeltmek genellikle kabızlığı düzeltir ve bu da şişkinliği hafifletir. Çözünebilir lif açısından zengin tatlı patatesin büyük bir kısmını kahvaltıya dahil etmek denemeye değer olabilir.

2) Ekşi Mayısalı Ekmek : Ekmek, simit ve makarna gibi buğday ürünlerini yemenin, çölyak hastalığı için test edilmiş olmalarına ve aslında bu hastalığa sahip olmamalarına rağmen kendilerini gerçekten şişirdiğini fark eden birçok insan vardır. Bu kişilerde çölyak dışı buğday hassasiyeti olabilir. Çölyak hastalığınabenzer şekilde, buğday ürünlerinde bulunan bir protein olan gluten, NCWS’li kişilerde şişkinliğe neden olabilir. Hem fruktoz hem de glikoz iki tür şekerdir. Fruktanlar soğan, sarımsak ve enginar gibi diğer tahıl dışı gıdalarda da yüksek oranda bulunur. Bu durum size tanıdık geliyorsa, şişkinlikten kaçınmakiçin buğday ve buğday ürünlerinden tamamen kopmanız gerekmeyebilir: bunun yerine ister tam buğday ister beyaz olsun ekşi mayayı deneyin. Ekşi mayalı ekmeğin fermantasyon süreci, sindirimi zor olan fruktanları parçalar ve size şişkinlik yaratma endişesi olmadan tadını çıkarabileceğiniz en az bir harika, glüten içeren ekmek seçeneği sunabilir. Ayrıca, ekşi mayalı ekmek diğer sağlık faydalarının yanı sıra sindiriminize de yardımcı olur.

şişkinlik3) Kinoa: İnce Bağırsakta Bakteriyel Aşırı Büyüme (SIBO), sindirim sistemini etkileyen bir durumdur ve ince bağırsakta aşırı veya anormal bakteri türü büyüdüğünde ortaya çıkar. SIBO’su olan kişiler şişkinlik ve karın ağrısı gibi GI semptomları yaşayabilir. SIBO’su olan kişiler yüksek lifli, düşük nişastalı karbonhidratlı kinoadan faydalanabilir. Ayrıca, kinoa antioksidan ve anti-enflamatuar özellikler içerir, glutensizdir – çölyak hastalığı olan kişiler tarafından kullanılabilir ve tonlarca başka sağlık yararına sahiptir.

4) Pirinç: Beyaz pirinç bazılarına tartışmalı gelebilecek bir karbonhidrattır ve birçok kişi gerçekten sağlıklı olup olmadığını merak eder. Beyaz pirinç, kahverengi pirince kıyasla daha az lif, protein ve yağ içerir. Yüksek lif alımı sindirim sağlığınız için önemli olsa da, inanılmaz derecede yüksek lifli, bitki bazlı diyetler uygulamak bazılarında şişkinliği tetikleyebilir. Lif vücut tarafından sindirilmez; bu nedenle içeri giren lif eninde sonunda dışarı çıkmalıdır. Bağırsaklarını tamamen boşaltmakta zorlananlar için aşırı yüksek lifli diyetler biraz şişkinlik yaratabilir. Beyaz pirinç daha kolay sindirildiğinden, yüksek gaz veya dışkı yükünden kaynaklanan şişkinliği en aza indirmek için harika bir seçenektir.

Başa dön tuşu