SAĞLIK

Turşunun bozulup bozulmadığını anlamanın ilginç yolları

Turşu, sandviçlerinize ve hamburgerlerinize lezzetli ve sağlıklı bir ektir ya da sadece bir çırpıda hızlı ve kolay bir atıştırmalıktır. Ancak hiç tadı farklı hatta bozuk bir turşudan bir ısırık aldınız mı?

Diğer tüm yiyecekler gibi turşu da bozulabilir. Turşusu yapılan sebze ne olursa olsun, ister klasik salatalık, ister lahana, hatta mini dolmalık biber olsun, birkaç nedenden dolayı bozulabilirler. Her yiyecek gibi turşu da sonsuza kadar dayanmaz. Ancak herhangi bir bozulma belirtisi yoksa “Son Kullanma Tarihi” geçtikten sonra da tüketilebilirler. Turşularınız özellikle açıldıktan sonra uygun şekilde saklanmadıysa, bu daha hızlı bozulmaya neden olabilir. Peki turşunun bozulduğu nasıl anlaşılır?

kornişon turşu

Turşunun bozulup bozulmadığını nasıl anlarsınız?

1) Görünür küf: Bu, turşunuzun bozulduğunun bariz bir işaretidir.

2) Alışılmadık ekşi tat ve koku: Normalden biraz daha ekşi kokuyor ve tadı hoş olmayan bir şekilde geliyorsa, bu iyiye işaret olmayabilir. Tadını zaten sevmiyorsanız, turşuları atmanın zamanı gelmiş olabilir.

3) Renkleri ve dokuları bozuk: Turşularınız lapa gibi görünüyorsa, renkleri bozuksa ve salamura suyu her zamanki gibi berrak görünmüyorsa, vedalaşma zamanı gelmiş demektir.

4) Şişkin kavanoz: Bu, turşularınızın düzgün kapatılmadığı ve karbondioksit bulunduğu anlamına gelebilir, bu da fermente olmaya başladıklarının veya zararlı bakterilerin mevcut olabileceğinin bir göstergesidir.

turşu

Turşu nasıl saklanır?

Turşuları, açmadan önce ve açtıktan sonra evde buzdolabında kaldıklarından emin olun (soğuk sıcaklıklar fermantasyonu önler). Turşular soğuk tutulduğu sürece buzdolabında açılmadan 75 güne kadar dayanabilir.

Başa dön tuşu