SAĞLIK

Beyaz Soğan vs. Sarı Soğan arasındaki farklara çok şaşıracaksınız

Soğan sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken bir sebzedir. Soğanın da farklı çeşitleri bulunur. Marketlerde denk geldiğiniz ve fiyatı sarı soğana göre daha yüksek olan beyaz soğanın farkları nedir veya sarı soğan kullanmanız gerçekten bir fark yaratır mı? İşte en iyi kullanımları ve marketteki en iyi soğanları nasıl seçeceğiniz de dahil olmak üzere beyaz ve sarı soğan hakkında bilmeniz gerekenler.

Sarı soğan harika bir iş gücü soğanıdır, bu yüzden pek çok insan kilerinde bir çuval dolusu sarı soğan bulundurur. Aroması ve lezzeti beyaz soğandan biraz daha güçlüdür, ancak pişirildiğinde ezici değildir. (bazı insanlar çiğ sarı soğanın tadını rahatsız edici bulabilir)

Beyaz soğanın tadı sarı soğana göre biraz daha hafiftir ve biraz daha tatlıdır. Bir sandviçe, salataya veya salsa sosuna çiğ soğan ekleyecekseniz, sarı yerine beyaz soğanı tercih edebilirsiniz. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi, beyaz soğanlar beyaz kağıt gibi bir kabuğa ve beyaz bir iç kısma sahipken, sarı soğanlar koyu sarı veya kahverengi bir kabuk ile etlerinde daha çok altın rengi bir tona sahiptir. (İspanyol soğanı bir tür sarı soğandır ve genellikle sarı soğan olarak kullanılır ve etiketlenir).

Marketlerdeki ürün reyonunda gezinirken fark etmiş olabileceğiniz gibi, beyaz soğanlar sarı soğanlardan biraz daha yüksek fiyatlıdır. 

beyaz soğan

Nasıl benzerler?

Mahsullerdeki büyük farklılıklara rağmen, hem beyaz hem de sarı soğan şekil ve boyut olarak benzerdir ve kuru, kağıt benzeri kabuk katmanlarına sahiptir. (Ayrıca düşündüğünüzden daha yoğun besin içerirler).

Birbirlerinin yerine kullanılabilirler mi?

Bir sonraki çorbanız veya sosunuz için elinizde sarı soğan yoksa, sonuçta minimum farkla beyaz soğan ikame edilebilir. Ancak, daha keskin tat ve aromaya aldırmadığınız sürece, salatalarınız ve sandviçleriniz için sarı soğanı çiğ olarak yemenizi tavsiye etmeyiz.

Beyaz soğan en iyi “çiğ olarak ya da hızlı pişirmede (tavada kızartma ya da ızgara gibi) tüketilir. Beyaz soğan ayrıca “patates salatalarında ve guacamole gibi yemeklerde de çok kullanılır.

Sarı soğanın ise, çok yönlü olduğu için hemen hemen her tarifte kullanılabilir. 

Başa dön tuşu