SAĞLIK

Chai Tea aslında ne?

Aromatik ve lezzet açısından zengin chai çayı, günlük olarak içilen çok lezzetli bir içecek olabilir. Peki ‘chai tea’ çayını bu kadar içilebilir kılan tüm o malzemelerin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? İşte sıcacık fincan chai hakkında bilmeniz gerekenler.

Kasvetli ve soğuk bir gün, bir fincan rahatlatıcı çay için mükemmel olabilir. Bir fincan sıcak demlenmiş çay içmek doğası gereği onarıcı olabilir ve yatıştırıcı bir etki sunar. Peki, bir fincan chai çayı içmeye ne dersiniz? Chai çayını benzersiz kılan nedir? Chai’ye derinlemesine bir dalış yapalım ve lezzetli, aromatik çay hakkında bilmeniz gereken her şeyi keşfedelim. 

chai tea

Chai Çayı Nedir?

Chai, Hindistan’da ve Mauritius, Fiji, Surinam, Guyana, Trinidad & Tobago ve Nepal gibi diğer ülkelerdeki topluluklarda yaygın olarak konuşulan Hintçe’de “çay” anlamına gelen bir kelimedir. Hintçe’de “baharatlı çay” anlamına gelen masala chai, ABD’de genellikle “chai çayı” veya sadece “chai” olarak adlandırılır.

Chai çayı su, süt, baharatlar ve bal ya da şeker gibi bir tatlandırıcı ile demlenen siyah çaydan oluşur ve hoş kokulu ve tatlı bir aroma ve lezzet sunar. Chai’ye dahil edilen baharatlar değişebilir, ancak kullanılan en yaygın baharatlar kakule, tarçın, zencefil ve karanfildir. Diğer varyasyonlar karabiber, hindistan cevizi, rezene ve daha fazlasını içerebilir.

Chai çayı Hindistan’da ortaya çıkmıştır ve orijinal versiyonu sadece zencefil, kakule, muskat, tarçın, karanfil ve karabiber gibi Hindistan’da hem mutfak hem de tıbbi amaçlar için kullanılan yaygın baharatlarla yapılır. İngiliz İmparatorluğu’nun Hindistan’ı sömürgeleştirdiği 1800’lü yıllarda, geleneksel chai çayı siyah çay yaprakları, süt ve tatlandırıcıların eklenmesiyle dönüştürülmüştür ve günümüzde yaygın olarak masala chai olarak bilinmektedir. Masala chai çayı tüketimi Hindistan’da arttıkça, chai çayının hazırlama yöntemleri ve çeşitleri de diğer bölgelerde artmıştır.

chai tea

Tipik bir masala chai çayı zencefil, kakule, muskat, tarçın, karanfil ve karabiber ile birlikte siyah çay yaprakları, sıcak su ve sıcak süt ile yapılır. Chai’nin tatlılığı kişinin tercihlerine göre değişecektir. Diğer chai çeşitlerinde rezene, yıldız anason veya safran da kullanılabilir.

Chai çeşitleri ne olursa olsun, chai çayı sevenler chai çayının dengeli bir baharat ve tatlılık sunduğu konusunda hemfikir olabilirler. Katı siyah çay aromasının yanı sıra, bazı insanlar chai çayını balkabağı baharatı veya zencefilli ekmeğe benzeterek sonbahar ve kış ayları için mükemmel bir içecek olarak tanımlayabilir. Kullanılan baharatlara bağlı olarak, bazıları bu baharatlı çayın tatlı bir vanilya aromasına sahip olduğunu da söyleyebilir – bu aromatik tatlı ve çiçeksi lezzet kakule varlığından kaynaklanmaktadır. 

Başa dön tuşu