DÜNYA

Çinde yangının ardından karantina protestoları başladı

Çin’de gerçekleşen ölümcül bir yangının ardından Çin’in batısında devam eden sokağa çıkma yasağı protestoları başladı

 

Çin’de gerçekleşen ölümcül bir yangının ardından Çin’in batısında devam eden sokağa çıkma yasağı protestoları başladı

Çin’in en batısındaki Xinjiang bölgesinde protestolar patlak verdi ve ölümcül bir yangının ardından özel giysili görevlilere bağıran kalabalıklar, ülke çapında enfeksiyonlar yeni bir rekor kırarken uzun süreli Covid-19 karantinasına karşı öfke ile protestolar gerçekleştirmeye başladı

Cuma gecesi Çin sosyal medyasında dolaşan videolara göre kalabalıklar bir caddede yürürken yumruklarını havaya kaldırarak “Tecride son” sloganları attı. Reuters görüntülerin Xinjiang ‘ın başkenti Urumqi’den yayınlandığını doğruladı.

Videolarda bir meydandaki insanlar Çin’in milli marşını “Köle olmayı reddedenler ayağa kalkın” sözleriyle söylerken, diğerleri de tecritten kurtulmak istediklerini haykırıyor.

Çin, Xinjiang bölgesi artan vakalar sebebiyle karantinaya alındı ve Urumqi’de yaşayan 4 milyon vatandaşın 100 gün boyunca evlerinden çıkmaları yasaklandı. Şehirde son iki günün her birinde yaklaşık 100 yeni vaka rapor edildiği öğrenildi.

çinde protestolar karantina

Uygur Türklerinin yaşadığı bir bölge

Xinjiang aynı zamanda 10 milyon Uygur’a ev sahipliği yapıyor.  Urumqi’deki protestolar Perşembe gecesi yüksek bir binada çıkan ve 10 kişinin ölümüne yol açan yangın ile başladı.

Yetkililer bina sakinlerinin alt kata inebildiğini söyledi ancak Çin sosyal medyasında paylaşılan acil durum ekiplerinin çabalarını gösteren videolar, birçok internet kullanıcısının bina kısmen kilitli olduğu için sakinlerin zamanında kaçamadığını tahmin etmesine yol açtı.

Urimqi yetkilileri Cumartesi günü erken saatlerde aniden bir basın toplantısı düzenleyerek Covid önlemlerinin kaçış ve kurtarmayı engellediğini reddetti ancak iddialarla alakalı daha fazla araştırma yapacaklarını söyledi. 

Başa dön tuşu