SİYASET

9 yıl sonra ilk görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi ile Katar’da görüştü! Bunu görenler Rabia’yı hatırlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 FIFA Dünya Kupası’nın açılışına katıldığı Katar’da Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Bu görüşme, Türkiye ve Mısır devlet başkanları arasında dokuz yıl sonra yapılan ilk görüşmeydi. Detaylara haberimizden göz atabilirsiniz…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamed Al Sani’nin 2022 FIFA Dünya Kupası liderleri için Katar’ın başkenti Doha’daki Al Bayt Stadyumu’nda düzenlediği resepsiyona katıldı. Erdoğan burada bazı liderlerle görüştü.

Bu kapsamda Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile de el sıkışarak görüşmesi, Sisi’nin Mısır’da 3 Temmuz 2013’te gerçekleştirdiği darbenin ardından Türkiye ile Mısır arasında cumhurbaşkanlığı düzeyindeki ilk temas oldu.

Erdoğan’ın Katar resepsiyonundaki görüşmelerine ait kareler, “Erdoğan Dijital Medya” adlı sosyal medya hesabında paylaşıldı.

NELER YAŞANMIŞTI

Dönemin genelkurmay başkanı olan Abdülfettah es-Sisi, 3 Temmuz 2013’te Mısır’da askeri darbe yaptı. Seçimle iktidara gelen Muhammed Mursi, daha sonra görevden alındı ve hapse atıldı. Türkiye, Mursi’nin yerine Sisi gelince büyükelçisini geri çekerek Mısır’la ilişkilerini kesti.

Erdoğan, Sisi için daha önce şunları söylemişti:

“Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50’ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı, bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken katil Sisi’nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi”

“Beni Sisi ile barıştırmak isteyenler var. Asla kabul etmiyorum. Halkın yüzde 52’sinin oyunu almış Mursi’yi ve arkadaşlarını mahkum eden bir antidemokratla aynı masaya oturmam” diye konuşmuştu.

Başa dön tuşu